Brandsäkerhet

Kolla brandvarnaren

Sitter brandvarnaren kvar i ditt studentboende? Om inte, ta kontakt med din bovärd eller motsvarande. Och se till att testa den med jämna mellanrum!

Håll korridorer och trapphus tomma

Trapphus och korridorer är utrymningsvägar och ska hållas fria från saker som kan börja brinna eller vara i vägen vid en utrymning. Ingen förvaring eller sopsortering i dessa utrymmen!

Håll dörrar stängda

Dörrstängare finns ofta på dörrar mellan korridorer och gemensamma utrymmen. De förhindrar att rök sprids vid en brand. Kila därför inte upp dörrarna med till exempel diskhanddukar eller liknande. Det är även viktigt att inte dörrstängaren avaktiveras.

Respektera brandlarmet

I många korridorer och gemensamma utrymmen finns det brandlarm installerat för din säkerhet. Var rädd om detektorerna och se till att de inte blockeras.

Ladda säkert

Ladda mobiltelefon, surfplatta eller dator när du är hemma och vaken. Lägg enheten på ett brandsäkert underlag när den laddas.

Festa lagom

Korridorsfest? Kontrollera att brandsäkerheten i lokalen är okej. I korridorer och kök får det bara vistas ett visst antal personer för att alla ska hinna ut vid en brand. Respektera denna maxgräns! Undvik särskilt källarlokaler. 

Ha uppsikt över spisen

Kök är det vanligaste stället en brand startar. Det gäller även dig som student. Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Undvik att laga mat när du är trött eller berusad. Håll rent från brännbart material på och runt spisen. Rengör spisfläkten då och då. En brand i en bortglömd kastrull kan lätt ta sig upp i en igenfettad spisfläkt och vidare i huset.

Släck ljusen!

Levande ljus som lämnas utan uppsikt orsakar många bränder. Välj rejäla ljusstakar av brandsäkert material. Se till att ljusen står stadigt. Placera ljusen på säkert avstånd från gardiner, dukar, möbler pch annat brännbart material. Släck alltid ljusen när du lämnar rummet.

Glöm inte hemförsäkring

Tänk på att du behöver en egen hemförsäkring i både lägenhet och studentrum.

Rök inte i sängen

Rök aldrig i sängen eller någon annanstans där du riskerar att somna.

Håll koll på lampor och lysrör

Se till att glödlampor och spotlights inte kommer åt något brännbart. Byt blinkande lysrör omedelbart och byt samtidigt glimtändaren.

Kläm inte elsladdarna!

Var rädd om elsladdar så att de inte kläms och skadas. Byt dem om de är trasiga.

Skaffa bra släckutrustning!

Eftersom bränder växer snabbt bör alla ha en brandsläckare hemma. För bostäder rekommenderas en pulversläckare på minst sex kilo. Lägsta effektivitetsklass bör vara 43A 233BC. Skaffa även en brandfilt som är 120×180 cm så kan du själv släcka mindre bränder.

Hur ska du göra om det börjar brinna?

Eftersom en brand kan växa fort gäller det att agera direkt. Tänk igenom före hur du ska bete dig och ta dig ut om det börjar brinna. Grundregeln är Rädda – Varna – Larma – Släck. Har du ingen möjlighet att släcka på ett säkert sätt är det viktigaste att du snabbt tar dig ut. Stäng dörren till rummet där det brinner och stäng lägenhetsdörren när alla kommit ut. Larma 112 och varna grannarna.

Brand i kläder

Om det brinner i någons kläder, se snabbt till att få ner personen på golvet. Om man står upp eller springer runt sprider sig branden snabbare och dessutom ökar risken för brännskador i andningsvägarna. Släck elden genom att slänga en filt eller liknande över personen. Täta till mot kroppen från huvudet och neråt så att branden kvävs. Det är viktigt att det du släcker med är gjort av naturmaterial. Konstfibrer, som till exempel fleece, tar lätt eld.

Brand i kastrull

Om det börjar brinna i en kastrull, flytta den från plattan och kväv branden med ett lock. Använd aldrig vatten om det brinner i margarin eller olja, då ”exploderar” det brinnande fettet. Det blir då en våldsam brandspridning och du kan bli allvarligt brännskadad.

Brand i elektrisk utrustning som till exempel tv eller dator.

Vid brand i tv:n, dra ut kontakten. Släck med en handbrandsläckare eller genom att hälla på vatten.

Annan brand

Är branden liten, försök att släcka den, men ta inga onödiga risker. Om det finns en handbrandsläckare till hands; ryck ur sprinten, närma dig branden i låg ställning och spruta mot det som brinner, inte mot lågorna. Håll dig under röken.

Brand i trapphuset eller annan lägenhet

Om det skulle börja brinna i trapphuset eller i en annan lägenhet i huset är det bästa du kan göra att stanna kvar i din egen lägenhet. Täta runt dörren och brevinkastet med våta handdukar. Gå aldrig ut i ett rökigt trapphus och använd aldrig hissen vid brand! Larma 112 och påkalla uppmärksamhet genom fönstret eller balkongen.