Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning bedöms alltid utifrån den enskilda situationen. För att få tillåtelse till att hyra ut i andrahand måste du som hyresgäst ha giltiga skäl som till exempel att studera en termin utomlands, prova på samboskap eller göra ett studieuppehåll.

Du som hyresgäst måste ha planer på att återvända till bostaden för att få hyra ut i andrahand. Du får alltså inte hyra ut din lägenhet under din uppsägningstid då inga planer på att återvända till bostaden finns.

Vi ber alltid om att få in ett intyg från dig som vill hyra ut bostaden och ett antagningsbesked från den person som vill hyra bostaden. Detta gör vi för att bedöma situationen och kunna godkänna eller säga nej till uthyrningen. KBAB måste alltid ge sin tillåtelse till andrahandsuthyrning.

Att tänka på vid andrahandsuthyrning

Om du är utomlands under uthyrningsperioden måste du skriva en fullmakt till någon som kan företräda dig i dina hyresangelägenheter när du är bortrest.

Ett gott råd är att hyra ut lägenheten till någon du verkligen litar på. Som förstahandshyresgäst är det alltid du som är ansvarig för lägenheten. Det gäller både ekonomiskt (att hyran betalas) och vid eventuella störningar och skador. Om din andrahandshyresgäst inte sköter sig kan det i värsta fall sluta med att du förlorar ditt hyreskontrakt.

Viktigt att påpeka är också att andrahandshyresgästen inte äger någon rätt att bo kvar i lägenheten efter andrahandsuthyrningens slut och äger heller ingen rätt att överta lägenheten. 

Mer information

Läs om våra grundläggande krav för att få bo en studentbostad. Har du frågor eller funderingar om direktbyte eller andrahandsuthyrning ber vi dig att kontakta uthyrningen.

För att ansöka om andrahandsuthyrning fyller du i en blankett och skickar in till uthyrningen.