Hur söker jag bostad?

Registrera dig som ny kund och börja samla köpoäng.

För att kunna söka lägenhet hos oss måste du stå i vår bostadskö. Om du inte redan står i kö ska du börja med att registrera dig som kund. Länk till annan webbplats. 

När du registrerar dig väljer du vilken kö du vill ställa dig i; "Bostad" för vanliga lägenheter eller "Student" (gäller endast dig som studerar).

Skapa en sökprofil för tips via mejl

För att underlätta ditt lägenhetssökande kan du välja att få mejl varje gång en intressant lägenhet finns att söka här på vår webbplats. När du är inloggad på Mina sidor klickar du på Mitt sökande och under Bevakningar väljer du önskemål om områden och lägenhetsstorlek med mer. Då får du relevanta e-postutskick om lediga lägenheter. Du kan när som helst ändra dina val eller avaktivera utskicken.

Gör intresseanmälningar

Våra lediga lägenheter läggs ut här på vår webbplats. Alla lediga lägenheter visas på hemsidan i fem dagar.

Du anmäler själv intresse för lägenheter du skulle vilja ha genom att logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats.Ta fram lägenheten du är intresserad av och klicka på knappen "Gör intresseanmälan". Har du inte uppdaterat din sökandeprofil så kommer du få en uppmaning att göra det, för att intressanmälan ska godkännas. Du har två timmar på dig att uppdatera din sökandeprofil. Om du inte uppdaterar din sökandeprofil i tid, kommer du inte kunna göra om intresseanmälan på det objektet.

Se gärna till att din sökandeprofil är ifylld och uppdaterad innan du börjar söka lägenheter, så går det enkelt när du gör en intresseanmälan.

Du kan ha max fem pågående intresseanmälningar åt gången och du kan få max tre erbjudanden samtidigt. Din intresseanmälan ligger kvar till att uthyrningsprocessen för den lägenheten är avslutad.

Tänk på att endast göra intresseanmälningar på lägenheter du faktiskt är intresserad av. Om du tackar nej eller lämnar ”ej svar” till ett visningserbjudande tre gånger inom en 30-dagarsperiod, spärras du från att söka ny lägenhet i 30 dagar från sista erbjudandet.

Erbjudande om visning

De fem personer som har högst poäng när anmälningstiden går ut får ett erbjudande om visning av lägenheten. När du får ett erbjudande har du sju dagar på dig att titta på lägenheten och bestämma dig för om du är fortsatt intresserad eller inte.

När de sju dagarna har gått, så får du ett nytt mail. Då har du ett dygn på dig att svara ja eller nej på lägenheten. Du kan inte svara ja/nej innan de sju dagarna har gått.

Vanligen visas lägenheten av nuvarande hyresgäst men det kan även vara KBAB som visar lägenheten. Information om detta hittar du i den visningsinformation som du fått via e-post och som du hittar om du loggar in på Mina sidor. Det är ditt ansvar att kontakta angiven kontaktperson och boka tid för visning. Hyresgästen ska vara behjälplig att visa lägenheten.

Tilldelning av lägenheten

Av de personer som tackar ja till lägenheten efter visning erbjuds den person med högst poäng att skriva kontrakt på lägenheten. Detta under förutsättning att personen uppfyller grundkraven enligt vår uthyrningspolicy för att få bli hyresgäst hos oss.

När det är dags att skriva på kontraktet för din nya lägenhet görs det i första hand digitalt med ditt BankID. Du får då ett mejl av oss med information om hur du signerar ditt kontrakt. Du har då ett dygn på dig att signera.

Att signera kontraktet med BankID gör att det går snabbt och enkelt för dig som blivande hyresgäst. Men det innebär också att du kommer kunna se ditt hyreskontrakt digitalt på Mina sidor.

Om du inte har möjlighet att signera kontraktet digitalt, signeras det av uthyrarna alternativt skickas ut till din adress.

Två på hyresavtalet - medsökande

Om både du och din partner vill stå på avtalet måste du registrera din partner som medsökande innan intresseanmälan. Detta är speciellt viktigt i de fall då er sammanräknande inkomst krävs för att få ett hyresavtal. Din partner måste då först registrera sig som ny kund, om han eller hon inte gjort det sedan tidigare. Därefter kan både du och din partner koppla ihop er som medsökande i systemet. För att kunna stå som medsökande måste ni vara make/maka/registrerad partner eller leva sammanboende under äktenskapslika former.

Logga in minst en gång per år

För att hålla ditt konto aktiverat måste du logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats. minst en gång per år, annars försvinner dina poäng.

När du söker lägenhet är det viktigt att du regelbundet läser din e-post och loggar in på Mina sidor, eftersom en stor del av kommunikationen sker den vägen. Logga gärna in och titta till dina aktuella intresseanmälningar ifall e-postmeddelandet av någon anledning inte skulle komma fram.

Det är också viktigt att du håller dina personuppgifter uppdaterade, eftersom det är de uppgifterna vi använder oss av när vi hyr ut lägenheter. Du ansvarar själv för att adress, telefonnummer, e-postadress och så vidare stämmer.