Sök

Rotrenovering: Rud 2010–2015

Under våren 2010 påbörjades renoveringen av KBAB:s bostadsområde i den norra delen av Rud. Det är ett stort arbete som omfattar totalt 622 lägenheter i 20 hus. Arbetet är indelat i fyra etapper och beräknas pågå till slutet av 2015.

Renoveringen innebär att alla vatten- och avloppsledningar liksom elanläggningen i sin helhet ska bytas. I lägenheterna är det främst kök och badrum som ska få ny inredning och fräschas upp. Lägenheterna ska också tillgänglighetsanpassas, främst genom att bredda dörröppningar.

I det här renoveringsprojektet erbjuder KBAB ett nytt koncept. Förutom att alla lägenheter får en grundläggande renovering med ett bra basutbud kan de boende i hög grad sätta sin egen prägel på lägenheten genom att själva styra vissa val. Om man vill göra lägenheten ännu mer påkostad och personlig finns dessutom extra valmöjligheter.

Åtgärder

Lägenheter

Lägenheterna ska tillgänglighetsanpassas vilket innebär att flera innerdörrar breddas. Där dörrarna breddas monteras nya vita innerdörrar med nya handtag. Övriga dörrar i lägenheten lackas för ett enhetligt intryck och förses med nya handtag. Nya garderobsluckor i vitt laminat monteras med nya handtag. I vardagsrummen förses balkongpartierna med nya fönster med persienner och ny bredare fönsterdörr samt att ny fönsterbänk monteras. I sovrum med balkong breddas balkongdörren och förses med persienn.

Lägenheterna i påbyggda våningsplan (våning 4) får jordfelsbrytare och jordade uttag där detta saknas. Även värmeinjustering ska göras.

Kök

koksskivaRenovering av köken innebär nya köksluckor men nya handtag och bänkskivor av laminat. Det finns tre olika utföranden för köksluckor, bänkskivor och handtag att välja på. De handtag som väljs till köket monteras även på garderoberna. De som idag har stänkskydd av laminat får istället vitt kakel. Ny blandare installeras.

Badrum, separat WC och tvättrum

Badrum förses med ny vägg- och golvmatta. Det finns två nyanser av färgerna blått, beige och grått att välja mellan. WC-stol och tvättställ som är 15 år eller äldre byts ut och bidé tas bort för att få bättre tillgänglighet. Äldre modeller av exempelvis badrumsskåp och handdukshängare byts ut. Även i badrummen byts den gamla blandaren ut mot en ny.

Där det finns separat WC läggs ny plastmatta på golvet och väggen får en målad glasfiberväv. Även här byts WC-stol och tvättställ ut om de är äldre än 15 år samt att äldre inredning byts ut.

Tvättrum, om sådant finns, får ny golvmatta. Även äldre väggmattor byts ut.

Installationer

Nya vatten- och avloppsledningar installeras samt ett nytt ventilationsaggregat med värmeåtervinning. Även en helt ny elanläggning i jordat utförande med jordfelsbrytare installeras. Värme- och luftinjustering ska göras. Individuell mätning av varm- och kallvatten installeras från och med etapp två.

Tapphus, källare och entréer får ny belysning.

Preliminär tidplan

Renoveringen är uppdelad i fyra etapper:

Etapp 1 Horsensgatan 100–126 april 2010–januari 2011
Etapp 2 Horsensgatan 128–164 januari 2011–juni 2012
Etapp 3 Horsensgatan 166–214 augusti 2012–april 2014
Etapp 4 Horsensgatan 216–230
Mossgatan 227–253
April 2014–december 2015

 

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post

Källtext