Sök

Renovering på Västra Raden

I augusti 2016 börjar renoveringen av husen på Västra Raden 2–84, Orrholmen. Arbetet är inriktat på byte av fönster och dörrar samt att förbättra inomhusklimatet i lägenheterna.

Byte av fönster och fönsterdörrar

 • skaala_pannordic_energifonster_outsideSamtliga fönster och fönsterdörrar byts ut, förutom fönsterkupolen i yttertaket. Vi kommer att följa det ursprungliga utseendet i största möjliga uträckning. Det innebär till exempel att par-balkongdörrar fortfarande kommer att användas.
 • Samtliga sidohängda fönster byts från utåtgående, kopplade 2-glas träfönster till 3-glas (2+1) inåtgående, kopplade fönster av trästomme med aluminiumklädd utsida.
 • Med inåtgående fönster blir det lättare att öppna, stänga och hålla rent.
 • Fönster i direkt anslutning till fönsterdörren på bottenplanet kommer dock att vara i fast utförande med frihängande persienner.
 • De nya fönstren ger en betydligt bättre ljudisolering och är estetiskt tilltalande.
 • Nya fönsterbänkar i marmor med ursprunglig storlek monteras. Det kan ske undantag i gavellägenheterna för fönster i vardagsrum på bottenvåningen och i badrum på övervåningen, då de är i fast utförande och inte på konsoller.
 • PCB-haltiga fogmassor runt fönster och dörrar saneras.
 • De nya fönstren är energieffektiva och påverkar inomhusklimatet positivt.

Byte av entrédörrar

 • Samtliga entrédörrar med tillhörande sidoparti byts till likvärdigt. De nya dörrarna blir tätare, har bättre ljudisolering och är mer energieffektiva.
 • Den nya entrédörren får tillhållarlås och brytskydd för bättre säkerhet.
 • Sidopartiet kommer att vara av härdat, samt till viss del insynsskyddat, glas. Dvs som det ursprungliga utseendet.

Installation av ny ventilation

 • verktygDet befintliga frånluftssystemet kommer nu att ersättas av modern så kallad FTX-ventilation som ger värmeåtervinning. Lägenhetens tilluftsdon kommer att ge värmd luft till alla sov- och vardagsrum. Frånluft tas från kök, toalett, tvättstuga och badrum. Den spisfläkt som sitter idag behålls och ska användas som vanligt vid matlagning.
 • Det nya aggregatet placeras på kortväggen i klädkammaren på plan två. Kanaler förläggs huvudsakligen på vinden. Hela vinden kommer därefter att lösullsisoleras.
 • Fördelarna med FTX är påtagliga – det ger en effektiv ventilation som verkar för ett gott inomhusklimat. Både till- och frånluften har luftfilter som ser till att den tillförda luften är ren. Du slipper kalldrag från de gamla friskluftsventilerna vid fönstren och kan istället själv reglera din tilluftstemperatur.
 • Ventilationsaggregatet har en styrpanel där du själv kan ställa in olika driftlägen. 

Tilläggsisolering av vind

 • Vinden i samtliga lägenheter ska tilläggsisoleras med hjälp av lösull. Detta ger bland annat ett trivsammare inomhusklimat vinter som sommar. Det blir därmed svalare på sommaren då den håller ute oönskad uppvärmning. Åtgärden är klimatsmart.

Ny utebelysning

 • Utebelysning kompletteras med en ny armatur vid gångvägen.

Elabonnemang och individuell mätning

Elkontakt 1I samband med renoveringen kommer KBAB att ta över hyresgästernas elabonnemang och införa individuell mätning av elen i lägenheterna. De slipper då betala elen som ventilationsutrustningen använder.

När det nya ventilationsaggregatet tas i drift så kommer elförbrukningen i lägenheterna att öka. För att detta inte ska belasta hyresgästernas elanvändning och leda till ökade kostnader så frånskiljs aggregatets förbrukning från hushållselen.

Efter överenskommelse med Hyresgästföreningen så övertar KBAB hyresgästernas elabonnemang och installerar en elmätare i lägenheten som endast mäter hushållsel. Sedan debiterar KBAB för elanvändningen och summan läggs på hyresavin.

KBAB som fastighetsbolag kan ge ett mer fördelaktigt pris på elen jämfört med om man har ett eget elabonnemang.

Tidsplan

8 juni kl. 14.30
Informationsmöte för boende på Västra Raden 2–40.

9 juni kl. 16.30
Informationsmöte för boende på Västra Raden 42–84.

Frågor och svar som kommer upp på informationsmötena dokumenteras och skickas ut till samtliga hyresgäster.

Vecka 22
Kontrollmätning av fönster och fönsterdörrar på Västra Raden 42–86.

Vecka 24
Kontrollmätning av föster och fönsterdörrar på Västra Raden 2–40.

Vecka 32
Start av saneringen samt fönsterbyte. Startar på Västra Raden 84, 82, 80 osv. Byte av entrédörrar startar också. Själva fönsterbytet beräknas ta cirka 2–3 dagar per lägenhet.

Vecka 33
Start av elarbeten.

Vecka 33
Start av ventilationsarbeten och tilläggsisolering.

Vecka 47
Färdigställande av fönster-/dörrbyte.

I början på september
Färdigställande av elarbeten.

Mars/april 2017
Färdigställande av ventilationsarbeten (vi gör ett uppehåll under jul och nyår).

Besiktningar kommer att utföras löpande.

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post

Källtext