Sök

Trygghet och omsorg om varandra

I Viken, som är ett av KBABs tre trygghetsboenden, jobbar Maria och Mattias som trygghetsvärdar. Sedan några veckor tillbaka är alla hyresgästaktiviteter pausade för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Men det innebär inte att trygghetsvärdarna inte har något att göra.

- Vi försöker alltid röra oss mycket i våra trapphus och i området och ta oss tid för en pratstund med de vi möter, men det känns ännu viktigare nu, säger Maria. Vi ser att det skapar trygghet hos våra hyresgäster att veta att vi finns här.

På trygghetsboendet planerar och ordnas vanligtvis aktiviteter för hyresgästerna under hela året. Det kan vara allt från seniorgympa, filmkvällar, promenadgrupper till gemensam frukostar och caféer. Konceptet vänder sig framförallt till hyresgäster över 65 år, men också till andra hyresgäster som vill delta i aktiviteter eller tillfälligt behöver hjälp och stöd av olika slag. Trygghetsvärdarna jobbar också med fallförebyggande åtgärder, som att hjälpa till att byta gardiner, glödlampor och liknande.

Nu är alla aktiviteterna pausade och många äldre håller sig hemma.
- I vår tjänst ingår också att vi städar i alla trapphus, vilket gör att vi rör oss mycket i området varje dag och lär känna hyresgästerna, säger Maria. Nu när det är en stor oro i samhället ser vi att det arbete vi gör här i vårt område till vardags verkligen är viktigt. Vi har byggt en gemenskap och en trygghet, som kommer väl till pass nu.

jarpen_med_hyresgast_webb.jpg

Maria och Mattias knackar på hos Majsan Karlsson, 91 år, för en pratstund. 
- Jag håller mig hemma och det känns tryggt att veta att Maria och Mattias finns här på dagarna om man behöver någon hjälp, säger Majsan.

Sedan ett par veckor tillbaka har Maria och Mattias knackat dörr hos sina seniora hyresgäster.
- Vi frågar hur de mår och om de behöver hjälp med något, säger Maria. Vi har hjälpt till med att köpa frimärken och posta räkningar, gå ut med sopor och handla mat. Många av våra hyresgäster har anhöriga eller vänner som kan hjälpa till, men så är det inte för alla, fortsätter Maria. Vi har hyresgäster som kommer på alla våra aktiviteter som vi ordnar, och nu när vi varit tvungna att pausa dem, känner de sig väldigt ensamma och tycker att dagarna går långsamt. Där har vi en viktig uppgift.

- I veckan hjälpte jag en äldre dam som ville köpa blommor till balkongen, berättar Mattias. Vi erbjuder oss också att följa med på promenad om man känner att man inte riktigt vågar gå ut själv. Vi tycker det är viktigt att de som vill får möjlighet att komma ut.

Det är viktigt att vi följer Folkhälsomyndigheternas råd om att de i riskgruppen ska minska sina sociala kontakter.
- Vi går förstås inte in till någon som känner sig sjuk, och vi går inte till jobbet om vi känner av några sjukdomssymptom, säger Mattias. Vi går inte heller alltid in till våra hyresgäster, utan vi står och pratar en stund i trapphuset eller så ses vi utomhus. Vi är noga med handhygien och att hålla avstånd till varandra.

 

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post

Källtext