hyresgäst och trygghetsvärd

Nya hyresgäster i vårt trygghetsboende

I april var det inflyttning i helt nya hyreslägenheter på Hagaborg i Karlstad. En av de nya hyresgästerna är Stina Cederstedt, 88 år.

När vi kliver in genom entrén till det nybyggda lägenhetshuset på Hagaborg luktar det nybygge och hissen har fortfarande inte helt färdiga väggar. Vi möter upp Stina Cederstedt som är en ny hyregäst.

Jag har kommit underfund med att jag numera hör och ser lite sämre och att det är svårt att orka med alla hemsysslor på egen hand. Tidigare bodde jag på 104 kvadratmeter i en lägenhet på Sundsta, men nu flyttar jag in i en etta här i stället, berättar Stina.

Hälften äldre än 65

Det nybyggda lägen­hetshuset är en del av KBAB:s trygghetsboende Länk till annan webbplats. där ambitionen är att hälften av hyresgästerna ska vara 65 år eller äldre. Men det bor även yngre och barnfamiljer där. Tillsammans med vård- och omsorgs­förvaltningen på Karl­stads kommun ger KBAB lite extra omsorg till de som tillfälligt behöver det. Till exempel kan man som boende få hjälp med att byta glödlampa eller hänga upp gardiner. Det anordnas också gemensamma aktiviteter.
- Även om jag är 88 år så blir det som att jag börjar ett nytt liv här. Jag ser mycket fram emot de gemensamma aktiviteterna, säger Stina.

trygghetssvärd och hyresgäst

Skapa större gemenskap

Tanken är, förutom det praktiska, att skapa ett större sammanhang och en större gemenskap hos de boende. Ofrivillig ensamhet är ett stort folkhälsoproblem. Därför ordnas det till exempel fika i trygghetsboendets egna lokaler, promenader, cirkelträning och olika föreläsningar.

Gillar att vara aktiv

- Varje dag promenerar jag i 1–1,5 timme så jag gillar att röra på mig. Tidigare arbetade jag inom psykiatrin men när jag gick i pension från sjukvården började jag i stället på Brottsofferjouren och Tingsrätten i nio år. Sedan har jag jobbat lite på Röda Korset. Jag gillar att ha kontakt med andra människor och har flera vänner från arbetslivet kvar. Samtidigt ser jag fram emot att kunna sitta och prata över en fika och även att gå på gymnastikklasser, det gillar jag! Förhoppningsvis kan jag hitta en väninna som jag också kan gå på bio med, eller kanske resa tillsammans med, säger Stina.
- Det är också roligt att träffa människor i alla åldrar, det tror jag gör att man håller sig ung, säger Stina med ett skratt.