Barn som leker med vatten i gräset.

Sugen på att grilla eller fylla poolen? Tänk på det här först!

Sommaren väntar bakom knuten och det innebär bland annat att det är tid för att grilla, ta ett dopp i poolen och hoppa ett varv eller två på studsmattan. Men innan du tänder grillen eller fyller poolen behöver du tänka på några saker.

Grillning

När man bor i flerfamiljshus gäller det att visa hänsyn till sina grannar och tänka en extra gång på säkerheten. Här kan du se vilka regler som gäller för grillning.

Gemensamma grillplatser

Grilla gärna vid de gemensamma grillplatser som finns i de flesta av våra områden. Om du använder en engångsgrill, släng den inte i soporna direkt, då det kan dröja upp till 24 timmar innan den svalnat tillräckligt. Om du använder ved eller grillkol, se till att ha med dig vatten för att släcka glöden innan du lämnar platsen.

Egen grill

Det går också bra att ställa ut en egen grill en bit ifrån huset så länge röken inte letar sig in i lägenheterna intill. Tänk bara på att inte lämna grillen obevakad och att ta med den tillbaka när du grillat klart. Släck med vatten så du är säker på att glöden är släckt.

Grilla på balkong eller uteplats

På balkonger och uteplatser är det endast tillåtet med elgrill som ska ha termostat för att undvika överhettning. Gasol- och kolgrill är alltid förbjudet på grund av brandrisken. Om du vill grilla på din balkong eller uteplats är det viktigt att du tar hänsyn till dina grannar.

Studsmattor

Studsmattor får du endast ställa ut på den tomt som hör till din bostad (dvs uteplats), om du har en sådan enligt ditt hyresavtal. Tomten ska också vara inhägnad av staket. Du är själv ansvarig för om några olyckor skulle ske.

På övriga markytor som KBAB äger är det inte tillåtet att ställa ut stora studsmattor större än 1 meter i diameter, på grund av olycksrisken.

Pooler

Barnpooler eller plaskdammar för de små är helt okej att ställa ut så länge de inte överskrider 500 liter. Tänk bara på att inte lämna poolen obevakad och att tömma ur den en bit från huset så snart barnen badat färdigt. Större pooler än 500 liter är inte tillåtet att ställa ut på KBAB:s
mark.

Balkong

Om du har en balkong och vill ha blomlådor, tänk på att de måste sitta på insidan av balkongen så de inte riskerar att ramla ner.