Sök

Farkost

Skulptur Farkost Norrstrand

Av Börje Wahlström, Hantverkaregatan 15, vid Gubbholmsbron

För bostadsområdet på Hagaborg lät KBAB 1992 uppföra en skulptur av Börje Wahlström. Skulpturen kallas Farkost och består av ett litet hus i granit och, en bit bort, ett fartyg i glanshammarmarmor på en sockel av gråröd bohusgranit. På fartygets däck finns två figurer som är utförda i svart norsk labrador.

Konstverket anknyter till Klarälven som flyter förbi bara några meter bort. En båtfärd på älven, kanske är det helt enkelt det hela? Men det är lätt att börja fantisera runt den här skulpturen. Motivet känns arketypiskt; som om farkosten, huset och figurerna är en berättelse om människans urgamla livsfrågor. En farkost kan mycket väl symbolisera färden genom livet och kanske även, i djupare mening, vår personliga utveckling. Båten far mot äventyr och nya spännande upplevelser men också mot okända prövningar. Men det är väl just prövningarna som för oss framåt i livet? 

Huset kan vara en symbol för människans fasta punkt i tillvaron. Börje Wahlströms hus står för trygghet. Det finns kvar och väntar på fartygets återkomst.
 

Källa: Upptäck Karlstads skulpturer - Guide till konsten på gator och torg, Kulturnämnden Karlstads kommun
 

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post

Källtext