Sök

Rört

Rört staty

Av Gunnar Lundkvist, Strandvägen 26

Under 1999 tillkom i Karlstad två skulpturer av Gunnar Lundkvist, båda med anknytning till stadens historia. Den ena föreställer karlstadsoriginalet Rört, alias Robert Olsson, och den köptes in av KBAB.

Rört föddes 1885 i Väse och han avled i Karlstad 1935. Skulpturens placering på Herrhagen passar bra eftersom det var här Rört växte upp. Han kom att leva som luffare och vandrade runt i karlstadstrakten i slitna kläder, spelande på sitt munspel. Rört var omtyckt och bjöds på mat vart han kom – men ofta fick han sitta utomhus eftersom han hade löss. Rört är ett av Karlstads mest kända original och det har berättats många historier om honom. Det sägs bland annat att en caféföreståndarinna undrade om inte Rört kunde göra rätt för sin kaffekopp genom att hugga ved, varpå han nekande svarade: ”På grund av ett möte med patronen på Klara Herrgård finnes icke utrymme i dagens arbetsschema.”

Den andra skulpturen är skänkt till bostadsrättsföreningen Bryggargården av JM Bygg och kallas  Bryggeriarbetaren. Den är placerad vid Museigatan på platsen för gamla Carlstads Bryggeri. I både Rört och Bryggeriarbetaren har Lundkvist använt betong som belagts med en patinerad yta.


Källa: Upptäck Karlstads skulpturer - Guide till konsten på gator och torg, Kulturnämnden Karlstads kommun
 

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post

Källtext