Sök

Frågor & Svar

Här har vi samlat de vanliga frågor och svar som kommit in kring vårt nya kösystem och övergången från det gamla systemet. Vi kommer att fylla på med fler frågor allt eftersom. Hittar du inte just din fråga här är du välkommen att höra av dig till Bobutiken så hjälper vi dig.

Köpoäng

Vad menas med att KBAB har en rak bostadskö?

Vår bostadskö nnebär i korthet att varje lägenhetssökande får 1 köpoäng per dag från dagen man registrerade sig i systemet. Av de som söker en ledig lägenhet är det sedan den person med flest köpoäng, med andra ord den som stått längst i kön, som erbjuds lägenheten.

Utöver den vanliga kön finns en separat kö för 65+. I denna kö kan alla som fyllt 63 år stå och samla poäng för att sedan från den dagen man fyllt 65 år söka 65+-lägenheter och trygghetsboende. Även i denna kö får man 1 poäng per dag.

Hur har mina poäng från det gamla systemet räknats om till det nya?

Vid övergången från vårt gamla poängsamlingssystem till det nya kösystemet (som skedde den 11 juni 2018) flyttades du som var aktivt registrerad som lägenhetssökande hos oss över automatiskt. Dina dåvarande poäng omvandlades då till nya köpoäng där du blev tilldelad 1 poäng per dag från det datum då du registrerade dig i det nuvarande systemet. Har du tecknat ett hyresavtal med KBAB efter ditt registreringsdatum får du 1 poäng per dag från det datum ditt hyresavtal gäller.

Exempel 1:
Anna registrerade sig som lägenhetssökande 2015-02-01 och har vid införandet av det nya systemet 2018-06-11 samlat ihop till 1226 köpoäng. Hon har alltså fått 1 köpoäng per dag sedan hon registrerade sig, vilket var för 1226 dagar sedan. Hon kommer därefter att fortsätta samla 1 poäng per dag så länge hon är aktiv i kön (loggar in minst en gång per år) och tills hon skriver kontrakt på en ny lägenhet hos KBAB.

Exempel 2: 
Hamid registrerade sig som lägenhetssökande 2012-12-12, men har sedan dess fått erbjudande om en lägenhet hos KBAB som han flyttade in i 2018-04-15. Eftersom hans poäng nollställs i samband med att hans nya kontrakt började gälla, har han samlat 1 poäng per dag från det datumet. Han har därför 57 poäng när nya systemet infördes den 11 juni 2018.

Kan man samla olika många köpoäng på olika områden?

Nej, man kan inte välja att samla köpoäng på specifika områden. Man får 1 köpoäng per dag som sedan gäller för alla områden.

Finns det någon tidsbegränsning för hur länge man kan samla köpoäng?

Nej, man samlar köpoäng så länge man står som registrerad. Den dagen du erbjuds en lägenhet och skriver kontrakt nollställs dina köpoäng och du måste då aktivera dig för att börja samla på nytt.

Finns ett maxtak för hur många köpoäng man kan ha?

Nej, man samlar köpoäng så länge man står som registrerad. Den dagen du erbjuds en lägenhet och skriver kontrakt nollställs dina köpoäng och du måste aktivera dig för att börja samla på nytt.

Hur många poäng måste man ha innan man erbjuds en lägenhet i det nya systemet?

Det vet vi inte idag men när vi haft det nya marknadssystemet ett tag kommer vi kunna utvärda och då få fram ungefärliga uppgifter på hur många poäng som kommer krävas på olika områden.

Går det att få en lägenhet även om man inte har så mycket poäng?

Ja, lägenheter kan även publiceras under marknadsplats ”torget direkt” där först-till-kvarn-principen gäller, utan hänsyn till köpoäng. Det är ofta lägenheter med kort inflyttningsdatum och korta svarstider.

Övrigt

Kan enbart personer som är 65+ kunna söka trygghetsboende i det nya systemet?

Nej, lägenheterna som finns på våra trygghetsboenden kommer fördelas mellan den vanliga kön och 65+-kön. Du kan läsa mer om våra trygghetsboenden här på vår hemsida.

 

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post

Källtext