Sök

Så söker du

KBAB har två olika bostadsköer där du samlar poäng för att få en lägenhet: en för vanliga lägenheter och en för senior 65+. Båda är raka köer där du får 1 köpoäng per dag från dagen du registrerar dig. Vi har också studentlägenheter med ett eget uthyrningsförfarande. Hur det fungerar kan du läsa mer om under fliken "Student".

letardustud.gifSteg 1: Registrera dig som ny kund

Om du inte har samlat poäng hos oss tidigare ska du börja med att registrera dig som kund. Det gör du enkelt direkt här på vår webbplats via länken nedan. Du kan också kontakta Bobutiken för att få hjälp. 

När du registrerar dig väljer du vilken kö du vill ställa dig i; "Bostad" för vanliga lägenheter eller "Senior 65+" för seniorlägenheter. Om du är 63 år eller äldre kan du välja att registrera dig i båda köerna. Valet "Student" gäller endast dig som studerar och vill registrera dig för att kunna hyra en studentlägenhet. Läs mer om detta under fliken Student

Registrera dig som ny kund >>
(Välj Kundanmälan högst upp på sidan)

Kontakta Bobutiken >>

Läs mer om vårt kösystem>>

Steg 2: Skapa en sökprofil för tips via mejl

När du registrerat dig som ny kund och fyllt i alla dina kontaktuppgifter finns du med i vår kö och samlar 1 köpoäng per dag. För att underlätta ditt lägenhetssökande kan du välja att få mejl varje gång en intressant lägenhet finns att söka här på vår webbplats. I så fall skapar du en sökprofil under Mina sidor genom att fylla i vad du har för önskemål om områden och lägenhetsstorlek. Det här valet påverkar inte dina poäng, utan hjälper dig bara att få mer relevanta e-postutskick om lediga lägenheter. Du kan när som helst ändra dina val eller aktivera/avaktivera utskicken.

Steg 3: Gör intresseanmälningar 

Våra lediga lägenheter läggs ut på marknadsplats "torget" eller marknadsplats "direkt" här på vår webbplats. Alla lediga lägenheter på marknadsplats "torget" visas på hemsidan i fem dagar. På marknadsplats "direkt" gäller först-till-kvarn-principen och lägenheterna här tas bort när ett visst antal intresseanmälningar kommit in. Du kan läsa mer om de olika marknadsplatserna här

Du anmäler själv intresse för lägenheter du skulle vilja ha genom att logga in på Mina sidor, ta fram lägenheten du är intresserad av och klicka på knappen "Gör intresseanmälan". Du kan ha max tre pågående intresseanmälningar åt gången. Innan du gör en intresseanmälan ska du ha laddat upp ett inkomstintyg på Mina sidor. Var noga med att välja rätt kategori. För mer information läs under rubriken krav på inkomst i våra riktlinjer som du hittar på denna sida.

Du behöver inte göra regelbudna intresseanmälningar för att behålla dina köpoäng så tänk på att endast göra intresseanmälningar på lägenheter du faktiskt är intresserad av. Om du tackar nej eller lämnar ”ej svar” till ett visningserbjudande tre gånger inom en 30-dagarsperiod, spärras du från att söka ny lägenhet i 30 dagar från sista erbjudandet.

Här hittar du lediga lägenheter >>

Steg 4: Erbjudande om visning

De fem personer som har högst poäng när anmälningstiden går ut får ett erbjudande om visning av lägenheten. När du får ett erbjudande har du en viss tid på dig att titta på lägenheten och bestämma dig för om du är fortsatt intresserad eller inte. Du meddelar ditt besked via Mina sidor

Förbered gärna intyg för att styrka din betalningsförmåga, t.ex. ett anställningsavtal eller beslut om ersättning. 

Steg 5: Tilldelning av lägenheten

Av de personer som tackar ja till lägenheten efter visning erbjuds den person med högst poäng att skriva kontrakt på lägenheten. Detta under förutsättning att personen uppfyller grundkraven enligt vår uthyrningspolicy för att få bli hyresgäst hos oss. 

När det är dags att skriva på kontraktet för din nya lägenhet görs det i första hand digitalt med ditt BankID. Du får då ett mail av oss med en länk som du använder för att signera ditt kontrakt. Du har då ett dygn på dig att signera.

För att du ska kunna signera digitalt behöver du ha angett det på Mina sidor. Du anger det under avsnittet "Mina uppgifter", klicka på "Ändra" och bocka i ja-rutan för möjlighet att signera med E-legitimation. Klicka sedan på "Spara".

Att signera kontraktet med BankID gör att det går snabbt och enkelt för dig som blivande hyresgäst. Men det innebär också att du kommer kunna se ditt hyreskontrakt digitalt på "Mina sidor".

Om du inte har möjlighet att signera kontraktet digitalt, signeras det i Bobutiken alternativt skickas ut till din adress.

Våra grundkrav för att få hyra en lägenhet>>

Viktigt!

För att hålla ditt konto aktiverat måste du logga in på Mina sidor minst en gång per år, annars försvinner dina poäng. 

När du söker lägenhet är det viktigt att du regelbundet läser din e-post, eftersom en stor del av kommunikationen sker den vägen. Glöm inte att kontrollera skräppostmappen och att ditt e-postkonto inte är fullt. Gå gärna in på Mina sidor och titta till dina aktuella intresseanmälningar ifall e-postmeddelandet av någon anledning inte skulle komma fram.

Det är också viktigt att du håller dina personuppgifter på Mina sidor uppdaterade, eftersom det är de uppgifterna vi använder oss av när vi hyr ut lägenheter. Du ansvarar själv för att adress, telefonnummer, e-postadress och så vidare stämmer.

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post

Källtext