Sök

Individuell mätning

Cirka 2 100 av KBAB:s lägenheter är utrustade med system för individuell mätning av el och vatten. Ytterligare 600 har mätning av enbart vatten. Systemet innebär att du som boende bara betalar för din egen faktiska förbrukning och kan därmed påverka din boendekostnad – och miljön.

Hur fungerar det?

Lägenhetens el- och vattenmätare som skickar uppgifterna om din förbrukning till en databas hos KBAB där den korrekta hyran räknas ut. I vissa lägenheter mäter systemet även innetemperaturen, fungerar som fuktskadelarm och övervakar brandvarnarens funktion.

Vad kan jag räkna med för kostnader?

Genomsnittskostnaden för el- och vattenförbrukning varierar kraftigt mellan olika användare. Den beror givetvis på antalet personer i hushållet men också på hur sparsam eller slösaktig man är. Den sparsamme kan få ner totalkostnaden till ca 150 kr/månad, medan den som slösar kan få så höga kostnader som 800–900 kr/månad.

Medianförbrukning per månad och lägenhet

El
209 kWh
Ca 260 kr
Kallvatten
3,7 m3
Ca 89 kr
Varmvatten
2,3 m3
Ca 133 kr

Hur räknas elpriset ut?

KBAB har ett avtal med Karlstads Energi där vi köper el till ett förmånligt fast pris. Vår ambition är att alltid erbjuda ett jämförbart eller lägre pris än det som marknaden i övrigt kan erbjuda.

KBAB:s elpris 2016 är 1,25 kr/kWh inklusive elcertifikat, elskatt, fast nätavgift, överföringsavgift och moms. Om du jämför vårt elpris med andra leverantörer, tänk då på att alla dessa delar måste räknas in.

Exempel vid förbrukning av 250 kWh under en månad

  El via KBAB Eget avtal med
Karlstads Energi
Enhetspris, 1,25 kr/kWh 312,50 kr
Fast avgift, 1 163 kr/år 96,90 kr
Överföringsavgift, 40 öre/kWh 100 kr
Rörlig kostnad inkl. skatter, 68,61 öre/kwh 171,50 kr
Totalt 312,50 kr 368,40 kr

Läs gärna mer om elprisets olika delar på www.karlstadsenergi.se

Hur mycket är hyran sänkt?

I samband med att mätningen av vatten införs sänks din lägenhets bashyra:

  • 1 rum och kök: 152 kr sänkning per månad
  • 2 rum och kök: 166 kr sänkning per månad
  • 3 rum och kök: 228 kr sänkning per månad
  • 4 rum och kök eller större: 281 kr sänkning per månad

Hur betalar jag?

Förbrukningen läses av och debiteras i efterhand på hyresavin. Exempelvis läses januariförbrukningen av den förste februari och debiteringen kommer på den avi du får i mitten av februari.

Vilka är fördelarna med systemet?

Den stora fördelen är att du bara betalar för din egen faktiska förbrukning. Istället för att som tidigare behöva betala för att grannen badar badkar varje dag har du med den individuella mätningen en möjlighet att vara sparsam och därmed få mer pengar över i plånboken varje månad. Är du bortrest på semester en månad så har du inga kostnader alls för vatten under den perioden, det vill säga inga fasta kostnader alls.

När det gäller elen ger vi dig som boende ett förmånligt elpris samtidigt som du slipper den fasta avgiften. Du har dock inte möjlighet att byta elleverantör.

Se din förbrukning på mina sidor

Allt eftersom kommer fler och fler få tillgång till att se sin förbrukning via mina sidor. Om du är bland de som kan titta på förbrukningen på webben kan du se en knapp som det står "min förbrukning" på. 

Dela denna sida: Twitter Facebook E-post

Källtext