flyttlådor

Flytta ut

Dags att flytta? Då hoppas vi att du har trivts bra i din lägenhet hos KBAB. Innan du flyttar vill vi att du lämnar lägenheten i gott skick, så att den som ska ta över får en bra start.

För att underlätta flytten för både dig och oss så har vi här samlat råd och tips inför flytten.

Förbesiktning

Så fort du sagt upp din lägenhet hör du av dig till bovärden för en förbesiktning. Du och bovärden ser då över lägenheten tillsammans och ni kan gemensamt diskutera vad som eventuellt behöver åtgärdas för att slippa anmärkningar vid slutbesiktningen. Tänk på att du har möjlighet att själv fixa mindre skador på fackmannamässigt vis så länge ditt kontrakt löper och på så sätt spara pengar.

Visning av lägenheten

Efter att du sagt upp avtalet är det dags för visning. Du visar bostaden för de personer som fått erbjudande om att flytta in efter dig. I de flesta fall sker visningen inom tre veckor efter uppsägningen. Om du av någon anledning inte kan närvara behöver du ta hjälp av någon som du har förtroende för. Vi lämnar ut ditt namn, mejladress och telefonnummer till de personer som fått erbjudande, och de tar kontakt med dig för att komma överens om en tid.

Slutbesiktning

Vid den andra besiktningen, som sker mot slutet av kontraktstiden, ser bovärden över om eventuella skador eller slitage är åtgärdade och att lägenheten är ordentligt städad. Finns det anmärkningar måste de vara åtgärdade innan kontraktstiden löpt ut för att du ska slippa betala för dem. Vi rekommenderar att du är med även vid slutbesiktningen så ni tillsammans kan diskutera eventuella tveksamheter.

Flyttstädning

Den som tar över din lägenhet har rätt att begära att lägenheten är väl städad vid inflyttning. Hela bostaden ska vara välstädad när du flyttar ut. Det gäller även balkong, uteplats och förrådsutrymmen. Har du slarvat eller lämnat lägenheten ostädad måste du betala för städkostnaden.

Säg upp autogiro

Du kan säga upp din automatiska hyresbetalning via din internetbank eller genom att kontakta ditt bankkontor.

Adressändring

Gör en flyttanmälan på skatteverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Meddela också din nya adress till oss på KBAB genom att maila till KBAB.avi@karlstad.se. Vill du ha din post eftersänd kan du beställa den tjänsten hos adressandring.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.mot en avgift.

El

Meddela Karlstads Energi att du ska flytta senast 30 dagar före utflyttningsdagen. Glömmer du att meddela din flytt riskerar du att få betala för elförbrukning även efter att du flyttat. Om du har individuell mätning så läser KBAB av mätaren samma dag som ditt avtal upphör.

Flytta telefon, surf och tv

Beställ flyttning (eller uppsägning) av dessa tjänster hos din leverantör i god tid.

Grovsopor och skräp

Det mesta går att sortera vid våra miljöstationer, men om du behöver kasta möbler, tv-apparater eller andra skrymmande saker i samband med flytten måste du lämna dessa på någon av kommunens återvinningscentraler.

Nycklar

Alla nycklar ska lämnas till KBAB – för lägenheten, tvättstugan och eventuella extrautrymmen som garage och förråd. Du måste även lämna in kopior som du har beställt av KBAB eller gjort själv.

Tid för avflyttning

Om inget annat har avtalats gäller följande: När hyrestiden har löpt ut ska du lämna lägenheten senast klockan 11.30 nästa dag så att den är tillgänglig för den som ska flytta in. Om den dagen infaller på en helg eller helgdag är det nästa vardag som gäller. Är lägenheten större än ett rum och kök gäller också att halva lägenheten ska hållas tillgänglig för den nya hyresgästen från klockan 08.00. 

Har du kommit överens med den nya hyresgästen om att hen ska få tillträda lägenheten tidigare än kontraktsstart? Då behöver du skriva under en fullmakt för att den nya hyresgästen ska få hämta ut nycklarna tidigare. Tänk i så fall på att du ändå ansvarar för lägenheten och dess skick kontraktstiden ut, alltså även efter att du lämnat ifrån dig nycklarna. 

Undvik parkeringsböter

De flesta av KBAB:s områden är bilfria, men självklart får du köra fram för att lasta dina saker. Så länge det är aktivitet vid bilen var tionde minut får du inte parkeringsböter. Kör bort bilen så fort du är klar.

Om du vet att du behöver mer tid för att bära vissa saker kan du ringa EuroPark på 054-21 27 80. Berätta att du ska flytta, när, vilken adress du flyttar från och registreringsnumret på bilen.

Kom ihåg lista