Betala hyran

En hyra kan ses som en avgift som du betalar för att bo där du bor. Hyran sätts ut ifrån en mängd parametrar som storlek, läge och hur gammalt boendet är. Om du inte betalar din hyra i tid riskerar du inkassokrav, betalningsanmärkningar och att du blir av med ditt boende.

Betala hyran i tid

Oavsett vad du väljer att prioriter så är det bästa råd vi någonsin kan ge dig att prioritera hyran och ditt eget hem.

Betala hyran innan nyckelutlämning

Kom ihåg att betala hyran för första månaden innan du kommer för att hämta ut nycklarna till ditt studentboende. Kvitto på betalningen måste uppvisas. Om du inte gör detta kan vi inte lämna ut nycklarna.

Betalningssätt

Du kan betala hyran till KBAB på tre olika sätt.

1. Det manuella sättet. Det innebär att du gör som med många andra räkningar du betalar. Logga in i din nätbank, knappa in OCR-numret som du hittar längst ner på din avi tillsammans med summan och bankgironummer.

2. Med e-faktura. För att kunna betala med e-faktura måste du ansluta dig till tjänsten i din nätbank.

3. Med autogiro. För att kunna betala med autogiro måste du ansöka om detta från KBAB.

Betala utomlands

Om du ska betala hyran från ett annat lands bank behöver du ha tillgång till följande uppgifter:

PAYEE: Karlstads Bostads AB, Box 1505, 651 21 Karlstad, Sweden
IBAN: (International bank account number): SE3095000099604218609982
BIC (Bank identifier code: NDEASESS
BANK: Nordea

Om hyran försenas

Om du inte har betalat hyran i tid får du vanligtvis ett inkassokrav cirka en vecka in i den nya månaden. Påminnelse skickas inte. Inkassokravet innebär att en extra avgift läggs på ursprungshyran. Om du saknar avi ska du kontakta oss.

En ny kontroll av hyresinbetalningen sker cirka två veckor in i månaden. Om du fortfarande inte har betalat din hyra så går det ett meddelande till Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Karlstads kommun enligt gällande lagstiftning.

I samband detta ansöker KBAB även om ett betalningsföreläggande och begäran om avhysning (vräkning) hos Kronofogden. Om ditt ärende går så långt så innebär det att du kan få en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Detta gör att du bland annat får väldigt svårt att få en ny bostad på den öppna marknaden och i övrigt skriva avtal på mobilabonnemang, låna pengar hos banken och mycket annat.