Ändrade hyror på garage- och parkeringsplatser

Hyrorna för förhyrda garage- och parkeringsplatser hos oss på KBAB kommer att höjas. Anledningen är att det är några år sedan vi gjorde en höjning och vi behöver justera priserna för att hålla en marknadsmässig nivå.

Senaste höjningen av priset på våra garage- och parkeringsplatser gjordes 2016 och även om vi är ett kommunalt bolag måste vi följa och marknaden och ha marknadsmässiga hyror på våra garage- och parkeringsplatser. De nya hyrorna kommer därför bygga på olika faktorer, bland annat vilken typ av plats det är och vilket område platsen ligger på.

- Eftersom vi inte genomfört någon hyreshöjning på några år behöver vi uppdatera våra priser för att följa marknaden. Vi är ett kommunalt bolag men behöver hålla en marknadsmässig nivå och får heller inte erbjuda den ekonomiska fördelen ett lägre pris kan ge, säger Petra Höyhtyä, fastighetschef på KBAB.

Nya hyror från 1 augusti 2022

De allra flesta av våra garage- och parkeringsplatser omfattas av höjningen och den nya hyran på befintliga avtal kommer att gälla från och med den 1 augusti 2022. Helt nya avtal som skrivs på garage- och parkeringsplatser från och med nu, oavsett om du är befintlig hyresgäst av parkeringsplats och byter plats eller om du inte hyrt plats innan, kommer att få det nya priset från avtalsstart även om avtalet gäller från ett tidigare datum än 1 augusti 2022.

Gripengaraget berörs inte 

Parkeringsplatserna i Gripengaraget är redan prisjusterade och berörs inte av den höjningen som nu ska genomföras. Däremot kommer platserna att ingå i de årliga hyreshöjningarna som ska genomföras framöver. På grund av detta kommer nya avtal även skickas ut till hyresgäster som har parkeringsplats i Gripengaraget då avtalen måste uppdateras för att årliga höjningar ska kunna genomföras.

Nya avtal behövs 

För att kunna genomföra höjningen behöver vi skriva ett nytt avtal med dig där den nya hyran anges. Mer information om omskrivningen av ditt avtal kommer du att få skickat via brev hem till dig. Du får då också välja om du vill skriva på ditt nya avtal digitalt eller på papper. 

Observera att du kommer få ett brev per plats du hyr så om du hyr mer än en plats av oss så kommer du få information om varje plats i separata utskick från oss. 

Om du inte vill ha kvar din garage- eller parkeringsplats kan du säga upp den. Hur du gör det får du information om i det brev du få hem. 

Meddelande om uppsägning innan nytt avtal kommer

För att kunna ta fram ett nytt avtal på din parkeringsplats behöver vi i vårt system genomföra en uppsägning på ditt nuvarande avtal. När den uppsägningen är gjord kommer du få ett meddelande om detta, antingen via mejl eller brev beroende på vilken kontaktväg du valt att ha med oss. Det kommer också stå att en uppsägning är genomförd när du loggar in på Mina sidor.

Uppsägningen innebär inte att du är uppsagd från din parkeringsplats utan detta är ett moment som vi behöver utföra i systemet för att få fram ditt nya avtal. Så snart ditt nya avtal är påskrivet och registrerat i vårt system kommer informationen om uppsägningen försvinna.

Årliga hyreshöjningar införs 

När höjningen är genomförd på alla områden kommer vi fortsätta med årliga hyreshöjningar för alla garage- och parkeringsplatser på liknande sätt som vi gör med våra lägenheter. Skillnaden är att vi inte behöver förhandla med hyresgästföreningen. Den årliga höjningen kommer att bli 2 % och kommer att genomföras med start 1 januari 2024.

Mer information 

Vi har samlat ihop en del vanliga och frågor och svar om hyreshöjningen som du kan ta del av här. Du kan också ringa vår växel på telefonnummer 054-540 76 00 om du har några frågor eller funderingar.